En tanke bland blommorna

Det är som att gå i en färgsprakande blomsterträdgård med det mest varierande utbudet av växter. Det är att varje dag bära en genomtänkt plan om vad som ska göras för att prakten i mångfalden ska behållas. Största hänsyn måste tas till de olika blommornas behov och förutsättningar. Julstjärnan bör aktas noga för köld men stå ljust, kaktusen kräver ett visst avstånd men unik behandling eftersom taggarna inte alltid skyddar en hård växt, amaryllisen är lurig då den vid för rikligt vattnande växer för fort, varsam vattning är avgörande för att den ska växa stadigt och blomma kraftfullt. Arbetet att sköta blommorna är en konstart, den kräver kännedom om varje planta och fingertoppskänsla för näringstillförsel, bevattning och omsorg. Den kraftiga, doftande och sköna hyacinten ser stark ut, men på grund av sin praktfulla blomning blir den ibland för tung för sig själv och då gäller det att stå redo med en liten stöttande pinne. Helt diskret och inte för synlig för betraktaren, men hyacinten känner den och står stadigare i sin blom. I trädgården trivs också vissa blommor bättre bredvid varandra än andra, i rätt sällskap växer de bättre, får grönare blad och en annan lyster, placeringen av blommorna är viktig.

När du går där ska du också bevaka temperaturen, inte för varmt och inte för kallt, i en blomsterträdgård är det omöjligt att hålla en perfekt temperatur eftersom de olika blommorna föredrar olika nivåer på Celsiusskalan. Att hitta rätt balans är en ständig strävan. Det händer att vissa växter stannar av i blom eller börjar sloka. Vid dessa tillfällen ägnar du mycket kraft och tid på att försöka få dessa växter att repa mod, de får inte vissna utan du försöker med extra näring, omsorg, fler pinnar och optimerad temperatur få dessa på banan igen. Förhoppningsvis lyckas du men finner då att de övriga blommorna varit utan din hand en stund, du behöver jobba ikapp. Att du är trött förtränger du och jobbar istället lite mer och snabbare för att du vet hur fantastiskt det är att se varje växt få knopp och blomma, du månar mycket om dem alla och vill ge de bästa förutsättningarna. Du lyckas och misslyckas.
Det är som att varje dag gå i en unikt härlig färgsprakande blomsterträdgård och försöka räcka till för varje liten växt.

Nu är alla växter i hemmamiljö på heltid i ett par veckor. Jag hoppas att de alla får möjlighet att vila upp sig och suga upp mycket näring och energi. Själv ska jag göra mitt yttersta för att vårda blomman jag fick med mig hem på allra bästa sätt.



Mångfalden i blomsterträdgården är det som gör den så vacker!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0